0706-854503

 

 

Över Julen har jag fortsatt experimentera med att koka såpa, linoljesåpa till att börja med. Linoljesåpa kan användas till träbehandling, rengörning av målarpenslar, ugnsrengörning och annat som är fastbränt eller fett och smutsigt.

Det är faktiskt samma teknik som när man gör flytande tvål. Man använder helt enkelt en annan sorts lut än till den hårda tvålen.

Om man ska använda den flytande tvålen till hudvård, får man välja andra oljor beroende på vad man ska använda den till.

Testade först några småsatser och klämde till slut i med en 15 liters sats. Men herregud vilken tid det tog! Ungefär en vecka från start till finish…

 

Linoljeåpa som just har blandats

 

 

 

Först blandar man lut och olja precis som vanligt men sen måste man tillföra värme, vilket man inte behöver med kallrörd, hård tvål. Sen ska det koka lääänge. När såpan har kokat färdigt blir den tjock som klister. Denna tjocka, kladdiga såpabas ska man sedan lösa upp med vatten.

 

 

 

Såpan börjar förtvålas, det syns genom att den blir blankare och texturen jämnare.

 

 

 

Eftersom jag inte visste exakt hur mycket vatten som går åt till just mitt recept, så var jag tvungen att sätta till lite i taget. Det var det som gjorde att det tog sån himla tid. Plus att såpan löser upp sig och bildar en gelé väldigt långsamt. Väldigt spännande men ack så tålamodsprövande…

 

 

 

Sista vattnet tillsatt och till hälften gelat med såpabasen

 

 

 

Jättekul att lära sig en ny teknik som man kan använda till allt möjligt. Som duschgelé, handtvål, schampo, bubbelbad och så vidare. Oändliga möjligheter anas vid horisonten… Ganska fantastiskt att man kan göra naturliga, nedbrytningsbara rengöringsprodukter för både hushåll och kroppar på det här viset!