Vad är det för skillnad på tvål ?

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Allmänt
  • Kommentarer på inlägget:1 kommentar

Tvål kan tillverkas på flera olika sätt. Gemensamt för all äkta tvål är att ett basiskt ämne, tillsammans med oljorna bildar en kemisk reaktion som kallas förtvålning eller saponifiering. När man gör hård tvål används natrium hydroxid och vatten, till flytande tvål används potassium hydroxid. Dessa löses i vatten och kallas i allmänhet för lut rätt och slätt.  Om rätt mängd lut använts finns ingen lut kvar i tvålen efter mogning, då förtvålningen är fullbordad. När tvålen tillverkas, går all lut ihop med oljorna och bildar ett helt nytt ämne som kemiskt sett är ett salt, som vi till vardags kallar för tvål!

Glycerin är ett fuktbevarade ämne som bildas naturligt under all förtvålning. Största skillnaden mellan fabrikstillverkad tvål och handgjord tvål, är att i fabrikstillverkad tvål saltas glycerinet oftast bort och säljs för sig som en mycket lönsam biprodukt. Barnängens är ett typexempel på detta. Fabrikstillverkade tvålar tillverkas av fettsyror från antingen djur eller vegetabilier. Det är alltså inte hela oljan man använder, utan man har skiljt ur fettsyrorna för att få en bas som inte innehåller nån som helst näring. Detta gör man för att förlänga hållbarheten. Tvål som är gjord med den här metoden brukar även benämnas ”tripple milled”. Det är även vanligt med syntettvålar, där tensider (syntetiska lödderämnen) ersatt tvålämnet och fyllnadsmaterial utgör större delen av innehållet. Dove är ett exempel på sådan tvål.

Glycerinet som bildas när man gör handgjord tvål bidrar till att öka mildheten och förstärka de hudvårdande egenskaperna. Det höga glycerininnehållet gör också att handgjord tvål lätt drar till sig fukt. För att tvålen ska hålla så länge som möjligt bör man alltid förvara handgjord tvål torrt mellan användningarna ! Använd ett tvålfat med hål eller ställ tvålen på högkant. Den så kallade glycerintvålen som säljs i handeln, ”smält och häll” som den även kallas, innehåller visserligen en del glycerin, men även tensider och ofta syntetiska härdare som tex propylenglycol. De är inte särskilt milda eller snälla mot huden om man inte tillsätter extra oljor. Däremot är det ett väldigt enkelt och roligt medium för att göra tvål med barn, eller som första projekt om man vill prova att göra tvål själv! Du kan sätta till extra oljor, örter eller olika extrakt för att göra glycerintvålen hudvänligare och vackrare.

Grön Vågs tvålar är gjorda med en metod som kallas kallframställning eller kallprocess.  Kallprocess är en metod för att tillverka tvål där ingen yttre värme tillförs. Ingredienserna blandas och hälls i formar, sedan måste tvålen måste lagras och torkas ungefär som ost i 2-4 veckor för att bli mild och hård. Fruktsyra av sockerrör tillsätts för att ytterligare sänka ph-värdet och ge egenskaper som längre hållbarhet och större återfuktningsförmåga. Rosmarinextrakt används som en antioxidant och gör att de fria oljorna i tvålen håller längre. Eftersom Grön Vågs tvålar tillverkas med ekologiska, vegetabiliska oljor, har de inte obegränsad hållbarhet. Det är ingen fara med att använda en äldre tvål, men den kanske inte är lika fräsch längre och doften kan ha minskat i styrka.

Historien säger att tvål ”upptäcktes” när kvinnor tvättade kläder på klipporna, nedströms från en offerplats vid berget Sapo i Italien. Kvinnorna märkte att kläderna blev renare när de tvättade just vid dessa klippor. Askan från offerplatsen hade gjort vattnet basiskt, tillsammans med fettet från offerdjur bildades det avlagringar på klipporna – tvål!

 

Detta inlägg har en kommentar

  1. Viveka
    Viveka

    Jag fattar inte hur jag kommer in på omdömen. Men jag skriver det här.
    SPA skrubb är helt underbar. Man blir mjukt inoljad och den luktar så gott. Har lagt märke till att folk man kramar sniffar lite extra och tycker att man luktar gott. Dryg är den också och fin att ge bort i present. Kram Viveka i Näsåker

Lämna ett svar