Om eteriska oljor och annat luktagott

Eteriska oljor är är i egentlig mening inte oljor, utan lättflyktiga ämnen som bildas i växter med hjälp av fotosyntesen. Dessa aromatiska örtextrakt har så små molekyler, att de lätt passerar hudens alla lager. På väg in i kroppen stimulerar de hudcellerna och kan till exempel balansera talgproduktionen, lindra hudproblem eller öka blodcirkulationen. Eteriska oljor är oftast för starka för att använda oblandade direkt på huden. Därför blandas i allmänhet de eteriska oljorna med vegetabilisk olja eller i hudvårdsprodukter före användning på kroppen, med få undantag.

Oljorna bildas i olika växtdelar som tex veden hos Sandelträ och andra träslag, skalet hos citrusfrukter, bladen i örter och kronbladen hos blommor som Ylang Ylang eller Ros och Jasmin. De lättflyktiga aromatiska ämnena finns även i rötter som Ingefära, frön -tex kummin, gräs, barr och kåda. Utvinningen kan göras på olika sätt. Det vanligaste är ångdestillering. Växtdelarna läggs i en stor behållare, varm ånga pressas igenom plantorna, de eteriska oljorna följer sedan med ångorna till en kylbehållare där de lägger sig på vattenytan och kan samlas in. Citrusoljor utvinns genom pressning av skalet.

Eteriska oljor och andra aromatiska ämnen har varit ständiga följeslagare under människans utveckling. Som beståndsdelar i medicinalväxter och kryddor, i salvor och sprittinkturer, för desinficering, läkning av sår och behandling av olika åkommor. I dagens naturläkemedel är eteriska oljor ofta en ingrediens. Även I Ayurvedisk medicin, traditionell indisk läkekonst spelar de en viktig roll. Eteriska oljor och andra aromatiska ämnen har också sin plats i den andliga sidan av livet. Myrra och rökelse gavs till Jesusbarnet. Schamaner och Indianer, även vissa häxor och vanliga andligt intresserade människor, använder gärna Salvia, tobak, och andra örter för att rena sig själva och omgivningen inför ceremonier. I det forntida Egypten användes eteriska oljor, örter, kryddor och kåda vid balsameringen av de döda. Inom Katolicismen, Buddhismen och Hinduismen används de ofta vid religiösa ritualer. Modern aromaterapi använder eteriska oljor för att påverka både fysiska och mentala tillstånd.

Från receptorer längst upp i näsan skickas signaler till olika centrum i hjärnan, som i sin tur påverkar känslomässiga och fysiska tillstånd hos oss. Stress, oro och värk kan påverkas till det bättre. Även glädje, kreativitet och koncentration kan vara lättare att uppnå med hjälp av naturliga dofter. Ett bad med lugnande eteriska oljor som lavendel och kamomill kan hjälpa oss med sömnen, en spray med uppiggande mynta, Rosmarin eller basilika kan höja koncentrationen vid studier. En salva med menthol, eucalyptus och timjan kan underlätta andning och avhjälpa nästäppa vid förkylning, smörjd på tinningarna kan en sån salva hjälpa mot huvudvärk.

Eteriska oljor är ett urgammalt hjälpmedel som på ett naturligt sätt passar i den moderna världen!

Lämna ett svar