0706-854503

Det här med Palmoljans vara eller icke vara i de produkter vi använder. Svår fråga, men om vi inte vänder och vrider på det så kommer vi ingenstans. Lättast vore ju att fördöma all palmoljeanvändning och göra tvål på andra oljor.

Vi har provat att göra tvål utan palmolja, men tycker inte att det blir samma mjuka, fasta lödder som palmen tillför. För att få en liknande effekt skulle man kunna ersätta den med animaliska fetter. Det blir väldigt bra tvål, men  regelmässigt vore det alldeles för krångligt och jag tror att mina kunder skulle protestera. Däremot är tex Barnängens tvål tillverkad med animaliska fettsyror som benämns Sodium tallowate på innehållsförteckningen.

Därför används i Grön Vågs tvålar certifierad ekologisk, hållbart odlad och RSPO-kontrollerad palmolja inköpt från Naturkosmetikkompaniet Crearome. Vore intressant att höra vad ni som gillar Grön Vågs tvålar tycker. Hittade en väldigt intressant artikel om det här på nätet. Klicka gärna på länken, läs och tyck till!

http://e360.yale.edu/feature/in_brazil_palm_oil_plantations_could_help_preserve_amazon/2415/

Såhär säger min leverantör Crearome om palmoljan:

Palmolja är världens största olje-fettkälla! Totalt produceras det över 130 miljoner ton olja/fett om året och av denna mängd är över 43 miljoner ton palmolja. All palmolja som produceras är icke-genmanipulerad men kan enbart produceras i tropiska länder som Malaysia, Indonesien, Colombia m fl. Palmfettsförbrukningen växer eftersom palmolja används mer och mer istället för härdade oljor.
Den största delen av palmoljan används i matindustrin till tillverkning av margarin, emulgeringsmedel eller som ren palmolja som i sin tur används i bröd, kakor, chokladproduktion, färdig mat osv. Där får palmoljan nya namn i innehållsdeklarationen, namn som t ex vegetabilisk olja, mono- och diglycerider osv. Kemiskt/tekniskt används palmoljan mer och mer som energikälla från förnyelsebar källa (diesel, bensin), men också som råmaterial för utveckling av tvättaktiva ämnen, tvålar, emulgatorer, fettalkoholer mm som i sin tur används i tvättmedel, hårschampo, diskmedel, cremer mm. Under även denna tillverkning får palmoljan nya namn.

Palmodlingen påverkar på många ställen regnskogen negativt, då regnskog skövlas för att ge plats åt palmplanteringar. Hur ändrar man på detta och påverkar utvecklingen mot en bättre inriktning? Att bojkotta palm är en väg, men nästintill omöjligt då palmfett ingår i så mycket som vi konsumerar dagligen utan att vi ens vet om det.

En annan väg att gå är att medvetet välja palmfett från ekologiska odlingar som tillverkats enligt WWF:s och RSPO:s normer. (RSPO = Roundtable on Sustainable Palm Oil). De arbetar för att öka och sprida odling och användning av hållbara palmprodukter genom standardkriterier och kontroll. Självklart ska det också vara ekologisk odling av palmoljan. Läs mer på http://www.greenpalm.org/