Historisk hudvård

Sheakärnor och sheasmör förädlat till Grön Vågs vispade kroppssmör! Kärnorna är egenhändigt hämtade i Ghana tillsammans med den indigofärgade duken.

Trots all vetenskap och utveckling har de grundläggande idéerna bakom kroppsvård och kosmetika varit desamma i tusentals år. Man vill skydda och mjukgöra huden, hjälpa den att behålla sin spänst och ge sin hud bästa möjliga förutsättningar för att läka både åldersrelaterade och miljörelaterade skador. Eller som när det gäller färgkosmetika, dölja eller framhäva vissa drag.

De produkter man grävt upp och lyckats analysera innehåller ofta vegetabiliska oljor eller animaliskt fett, ros, bivax, naturliga pigment och kryddor som tex saffran. Ingredienser som åter börjar komma till heders bland dem som är trötta på, och misstänksamma mot industrikosmetika. Vi är rätt många som är intresserade av naturligare alternativ. Naturliga produkter är den nisch som växer mest i hela kosmetika/kroppsvårdsbranschen globalt.

Av fynden att döma, var de som tillverkade cremer och kosmetika väl förfarna i sitt arbete. De hade antagligen många års erfarenhet och lärde mest troligt upp sig från unga år, som arvtagare till familjeföretaget eller som lärlingar. Skickliga i att kombinera ingredienser och få fram de egenskaper de ville ha, hade de ändå en akilleshäl. Man använde ibland farliga ingredienser som inte visade sina biverkningar förens efter många års användning. Man kan ju inte låta bli att dra paralleller med dagens industrikosmetika…

Blypulver var väldigt vanligt eftersom det ger ett ogenomskinligt vitt underlag, som kan färgas med andra pigment till färgstarka kosmetikaprodukter. De som använde tennpulver istället gjorde sina kunder en stor tjänst, för tenn har i stort sett samma egenskaper, men är ganska ofarligt.

I London i Juli förra året, hittade arkeologer en oöppnad kruka med creme i ett gammalt romartempel. Cremen visade sig innehålla, fett, stärkelse och tennpulver. Den enda cremeburken från romarriket som hittats oförstörd! Man tror att den användes som ansiktscreme pga den uppljusande effekten från tennet, avsaknaden av doft samt att stärkelsen gör att cremen inte känns så fet på huden.

När jag tänker efter så är det faktiskt samma princip som jag använder till Grön Vågs Vispade Sheasmör, fast den är tänkt som ett kroppsmör efter bad och dusch. För att stänga in fukten i huden, ge näring och mjukgöra. Doften jag använder, som är blandad av eteriska oljor från ekologisk Apelsin, Grape, Sandelträ, eko. Vanilj och Jasmin är varm och sensuell. Med fräscha citrusnoter i toppen och en fläkt av Jasmin som grädde på moset!

Den skulle precis lika gärna skulle kunna vara skapad på romartiden, fast då antagligen med animaliskt fett i basen istället för sheasmör. Men principen är densamma nu som då. Vispa sheasmör och andra lyxiga, näringsrika oljor med lite stärkelse och vitaminer, tillsätt sensuella naturliga dofter och vips: Instant naturlig hudvård!

Det sheasmör Grön Våg använder är oraffinerat och Fairtrade certifierat rått sheasmör från Ghana i Västafrika. Kommer från Karite´trädet som bär frukt efter 10 år och kan fortsätta med det i 200 år!

Trädet kan inte odlas, utan växer vilt och kallas ofta i folkmun för kvinnornas guld eller livets träd. Frukterna påminner om en Avocado, de faller till marken när de är mogna. Kärnan som innehåller ca 50 % olja, tas omhand och bearbetas med traditionella metoder av kvinnorna genom att frukten fermenteras så att man får fram kärnorna, som krossas och kokas för att få fram det flytande guldet.

Oljan som utvinns innehåller en mängd bioaktiva ämnen som vitamin A och E, muskeluppmjukande och avsvällande ämnen. Smöret har ett väldigt högt innehåll av antioxidanter och är lätt inflammationshämmande samt i viss mån solskyddande.

Mjukar upp, ger näring och skyddar torr och utsatt hud. Anses bra för hudbristningar vid graviditet. Används i Afrika även till matlagning, men framförallt till all sorts hudvård !

 

Lämna ett svar